Dobré návyky jsou k nezaplacení

05.09.2018 21:09

Dobré návyky jsou k nezaplacení

5.9.2018 autor  Jiří Lexa

.

Všechno je jen o návycích

Ráno se vzbudíme, automaticky vstaneme, jdeme na záchod, umyjeme se, nasnídáme se, poklidíme po sobě a odjedeme tam, kam potřebujeme. Odpoledne se vrátíme domů, postaráme se o své bližní, uklidíme, najíme se, „za odměnu“ se chvíli věnujeme sami sobě, pokud u toho neusneme, někteří si sednou k televizi a večer jdeme spát s odškrtnutým dalším dnem na kontě jménem život. Usínáme a již přemýšlíme, jestli ten zítřek bude opět tak nudný, nepříjemný a fádní, jako byl dnešek. Je to tak?

Jde o pevně zakořeněné návyky, které jsou vypěstované léty zkušeností, péčí našich rodičů a zkrátka postupným ukládáním do našeho podvědomí. Nepřemýšlíme již nad svými návyky a všimneme si jich pouze v momentu, když nám něco vadí a chtěli bychom je změnit. Začneme s tím nejlépe hned. A ejhle, během několika dnů zjistíme, že se nás změny po pár dnech usilovné práce přestaly bavit, okolí jsme přišli nějací „divní“ a partner či partnerka nám to rozmluvili, protože nebudou přeci žít s někým, kdo chce měnit jejich „zajetý“ režim. A my, frustrovaní složitostí, kterou v sobě změny přinášejí, se vrátíme zpět a zkoušíme to dál do té doby, než začneme ztrácet víru v lepší svět a život jako takový.

Řešení je možná mnohem jednodušší, než jste si kdy mysleli. Jde přeci o návyky, že? Nejhorší ze všeho je likvidovat staré návyky bez náhrady. To zkrátka funguje za cenu velkého odříkání, trápení a někdy i psychické bolesti. Přemýšleli jste však někdy, že návyk mohu odstranit jiným návykem? Netvrdím, že není potřeba vaše práce a nastolení určité struktury. Rozhodně jde však o činnost mnohem jednodušší, protože se budete věnovat tomu, čemu chcete a nikoliv nechtěným záležitostem.

Takže pojďme k věci!

Přečtěte si ještě jednou úvodní odstavec. Po jeho přečtení si uvědomte, kolikrát se objevila slova „poděkovat“ nebo  „vděčnost“. Kolik jste jich napočítali? Říkáte ani jedno? A jak je to možné, vždyť doma vás naučili jíst, mýt se, oblékat se, cvičit, vykonávat tělesné potřeby? Oni vás doma nenaučili poděkovat za všechno, co od rána děláte a za to, co se vám dostane do rukou, či do úst? Pokud ne, tak si z toho nic nedělejte, protože  mě také naučili děkovat jen za to, co mi evidentně někdo dá nebo půjčí, ale za chléb náš vezdejší nikoliv. V tom mají křesťané opravdu náskok a velké plus.

Tím, že poděkujeme za vše od probuzení, po večerní spočinutí na svém lůžku ve zdraví a příjemné náladě by mělo být samozřejmé. Opak je pravdou. Samozřejmostí se stalo přijímání všech lákadel konzumního světa a zapomíná se na nepatrnou, avšak velice důležitou energii. Tou je energie vděčnosti. Tím, že si neustále na něco stěžujeme, vyjadřujeme ve skutečnosti svůj nevděk. A jestliže je Vesmír pouze zrcadlo naší duše, tak co nám má zrcadlit? Jestliže přijmeme celý svůj život a každý jeho okamžik s vděčností, tak nám bude zase jen zrcadlit odraz našeho nitra. Pokud bude náš vděk upřímný, můžeme se těšit na skutečný zázrak.

Jeden měsíc rozhodne

Nedělejte tedy nic krkolomného, ale vyzkoušejte si jeden měsíc děkovat za každou maličkost ve svém životě, protože právě vděčnost je největším hybatelem naší reality. Moc děkuji, že jste si našli čas na přečtení tohoto článku a též děkuji, že pro vás mohu vytvářet inspirační příspěvky, protože mi to dělá obrovskou radost. Děkuji všem lidem, kteří se podílí na chodu Facebooku, kde jsme převážně měli tu čest se poznat a děkuji za inspiraci, která mi chodí každým dnem, abych mohl tvořit to, co mi dává hluboký smysl. Děkuji, děkuji, děkuji.

V hluboké úctě k vám a všemu co jest

Jirka Lexa