AFIRMACE - Jan Menděl

27.05.2022 20:16

Afirmace - Jan Menděl.

 

Znovu se nám tady rozmáhá takový nešvar, a sice urputné šíření tvrzení, že když vaše modlitby, přání či afirmace nebudou splňovat 150 pravidel "pozitivního myšlení" o správné formulaci, nejenom že se vám nesplní, ale ještě se vám bude dít opak. Výsledkem toho je, že člověk si nakonec už raději nic nepřeje, protože má strach, aby to nevyjádřil špatně. Pro ty z vás, kteří s tím taky mají problém, zde nabízím svůj pohled na věc. Nenutím vám ho, jen nabízím

 

1. Lidi, kteří vás poučují o tom, jak musíte a nesmíte formulovat svoje přání a mantry, to jenom papouškují od někoho jiného, kdo to zase vysvětlil jim a oni tomu uvěřili. Nikdy nevychází ze své vlastní praktické zkušenosti, jen z teoretických převzatých "znalostí".

 

2. Tvrzení, že afirmace do budoucnosti nefungují, protože zůstanou v budoucnosti, je nesmysl. Navíc formulovat všechno za každou cenu v přítomném čase (nebo v kladném tvaru), někdy vyzní česky tak debilně a nepřirozeně, že normální člověk není schopný něco takového opakovat a ještě tomu věřit nebo to brát vážně. Když vám někdo v dětství láskyplně řekl "to bude dobré, to zvládneš" a vy jste mu věřili, okamižitě vás to uklidnilo a mělo to určitě svůj pozitivní efekt.

 

3. Tvrzení, že bůh, vesmír či podvědomí nerozumí slovu NE a neslyší ho, je další směšné absurdum. Když je člověk zhypnotizovaný a řeknete mu, že se necítí dobře, nebude se cítit dobře. Když mu v hypnóze řeknete, že až otevře oči, neuvidí v místnosti nikoho kromě vás, tak ho prostě neuvidí! A když někdo druhý zvedne nějaký předmět to vzduchu, uvidí pouze vznášející se předmět a bude z toho v šoku. A další trošku uchopitelnější příklad je tento: Kolika lidem v dětství říkali "ty to nedokážeš, ty na to nemáš, ty si to nezasloužíš" a oni s tím do dospělosti bojují a tyto mantry se jim bohužel zhmotňují? Jak to, že tady neplatí pravidlo, že jejich mozek nerozuměl záporu a oni si z toho nevzali opak?

 

4. Zakazovat si formulovat svoje přání slovy "Já chci" je jako zakazovat rybě, aby plavala. "Já chci/já nechci" jen ten nejpřirozenější a nejmocnější způsob, jak vyjadřujeme svoji vůli. Naše vůle je ohnivá a je-li dostatečně silná, dosáhneme s ní cokoliv. Pokud si ji ale zakazujeme přirozeně formulovat je to, jako bychom rozdělali ohýnek a hned na něj vylili kýbl vody.

 

5. Příslovce "hrozně" a "strašně "jsou zesilující příslovce, které prostě zesilují to, co říkáme. Určitě neposkvrňují naše přání a touhy něčím strašným či hrozným. Slova mají takový náboj, takovou energii a takový význam, jaký jim přisoudíme, a ne takový, jaký je napsaný někde ve slovníku.